Datum: 17-08-2019
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

U Kalesiji promovitrana zbirka poezije „Ljubav zauvijek“: I lijepo može biti teret ako se ne dijeli sa drugim

Jučer je u Kalesiji održana promocija knjige poezije „Ljubav zauvijek“ autorice Amiire Hamza. Prelijepoj atmosferi kalesijske biblioteke o stihovima Amire Hamza govorili su Fahrudin Sinanović, direktor JU BKC „Alija Iizetbegović“, i književnik Hadžem Hajdarević, predsjednik Društva pisaca BiH. Stihove iz zbirke „Ljubav zauvijek“ čitao je Hamza Bećić.

Hadžem Hajdarević je kazao da je za njega ova knjiga bila prijatno iznenađenje.

– Kad sam dobio rukopis na čitanje, bio sam skeptičan. No, nakon čitanja, uvjerio sam se da je Amira istinski pjesnik. Osjetio sam iskonsku vrijednost poezije. Nastojala je da svoj vlastiti svijet utka u zakonitosti stiha. Uspjela je u tome. U svojoj poeziji okuplja svjetove koje u sadašnjim životima prepoznajemo kao naivne svjetove, izgubljne, odbačene, rasute… Činilo mi se i da je naslov „Ljubav zauvijek“ pomalo patetičan i da ne može odgovarati sadržaju cijele knjige. Takav naslov je bio i hrabar čin jer mi smo značenje riječi ljubav sveli na jednu dimenziju, na ljubav između muškarca i žene. Međutim, ovdje imamo primarno ljubav prema Bogu, ljubav kakvu susrećemo u sufijskoj književnosti. Na kraju čitanja uvidio sam da ovakav naslov potpuno odgovara poeziji Amire Hamza. Lirski subjekt je primarno žena koja kroz stih pokušava da uspostavi dijaloga sa svijetom oko sebe. Knjiga je lijepo osvježenje, lijepo iznenađenje, kazao je, između ostaloga, Hadžem Hajdarević.

Autorica Amira Hamza je iskazala zadovoljstvo što je bila u prilici da svoju knjigu promovira u Kalesiji.

– Znam da je Kalesija po kulturnim sadržajima vrlo prepoznatljiva u cijeloj BiH i zato mi je drago što sam ovdje. Pjesme su nastale tako što sam htjela da to što je u meni, ono o čemu razmišljam, podijelim sa nekim, da stavim na papir. Bilo mi je to neki teret, lijep i drag, ali ipak teret, i htjela sam da ga se oslobodim. I lijepo, koje čovjek ima u sebi, može biti teret, ako ga ne dijeli sa drugim. Tako je nastala ova moja zbirka poezije, kazala je Amira Hamza, koja je odlučila da osam Kalesijaca nagradi besplatnim članskim kartama u kalesijskoj biblioteci.

Stihove iz zbirke „Ljubav zauvijek“ čitao je Hamza Bećić.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com