Datum: 26-05-2019
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

U BKC - u "Alija Izetbegović" upriličena premijera dokumentarnog filma o Abdulahu Kovačeviću

Abdulah  Kovačević  prvi  je  šehid  sjeveroistočne  Bosne. Prema dostupnim informacijama rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Njegovo tijelo pronađeno je 6. janura 1992.godine.  Dženaza Abdulahu Kovačeviću klanjana je u njegovim rodnim Vražićima 12.  januar 1992. godine.

O istinskom patrioti, pjesniku Abdulahu Kovačeviću ima vrlo malo podataka. Kako bi se sačuvalo sjećanje na Abdulaha Kovačevića  NEON Televizija odlučila je ekranizirati priču o Kovačeviću i time sačuvati od zaborava prve zločine nad Bošnjacima . U filmu su govorili načelnik Općine Čelić Sead Muminović prijatelj Kovačevića, njegov zet Vahid Muminović, predsjednik MZ Vražići Enes Livadić i vijećnik u OV Čelić Hasan Bečić. Projekcija filma upriličena je sinoć u BKC “Alija Izetbegović” Kalesija povodom 9.januar Dana početka genocida nad Bošnjacima. Na premijeri filma bio je prisutan i načelnik Općine Čelić, kao i sestrić Abdulaha Kovačevića.

 

Da film o magistru Kovačeviću ima veliku vrijednost potvrdio je i publicista Fatmir Alispahić, koji je kazao   da zahvaljujući NEON Televiziji javnost u Bosni i Hercegovini po prvi put je saznala za ubistvo istaknutog pjesnika i naučnika Abdulaha Kovačevića. To je svojevrsni nagovještaj genocidne agresije. Budući da ne samo da je ubijen Abdulah Kovačević pred kraj 1991. godine, već je bio čitav niz terorističkih zlodjela, kao što je bilo ubistvo policajaca u Kalesiji, kao što je bilo ubistvo taksiste u Živinicama, kao što je bilo ubistvo načelnika policije u Doboju. Sve su to bili nagovještaji nadolazeće genocidne agresije a htjelo se poručiti kroz ubistvo Abdulaha Kovačevića da Bošnjaci nisu sigurni. Da će ubijati najuglednije ljude u Bošnjaka.

Za najsretnije posjetioce UG “Korak” obezbjedilo je 5 knjiga o genocidu u Bosni i Hercegovini.

Načelnik Općine Čelić je istakao da će promocija filma biti upriličena u Čeliću i Abdulahovim rodnim Vražićima.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com