Datum: 16-12-2019
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

Predstava "Ustav Republike Hrvatske" otvara 1. Festival komedije "Osmijeh Sarajeva"

Predstavom “Ustav Republike Hrvatske” rađenom u režiji Vinka Brešana u petak, 12. maja u Bosanskom kulturnom centru počet će devetodnevno prvo izdanje Regionalnog festivala pozorišne komedije “Osmijeh Sarajeva”, koji će obogatiti teatarsku scenu izvedbama respektabilnih pozorišnih kuća iz zemalja okruženja.

Specifičnost Festivala je kombinacija sa muzičkim dijelom programa, te će do 20. maja svaku večer nakon predstave biti organiziran Sarajevsko after party uz nastupe zvučnih imena rock scene.

U takmičarskom dijelu programa bit će izvedeno osam predstava iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Makedonije i BiH, a nagrade će završnu noć biti dodijeljene u pet kategorija – najbolja predstava, najbolji glumac, najbolja glumica, te u kategoriji najbolji mladi glumac i najbolja mlada glumica.

Festivalski repertoar donosi predstave – “Ustav Republike Hrvatske” Kazališta Kerempuh (Hrvatska), “Strujosek” Ateljea 212 (Srbija), “Urnebesna tragedija” Crnogorskog narodnog pozorišta (Crna Gora), “Sumnjivo lice” Hrvatskog narodnog kazališta Osijek (Hrvatska), “Ime” Pozorišta Komedije Skoplje (Makedonija), “Hotel Plaza” Narodnog pozorišta Mostar (BiH), “Odumiranje međeda” Narodnog pozorišta Užice (Srbija), “Celo telo tu me boli” Pozorišta Jazavac (BiH) te van takmičarskog programa “Dame biraju” Altteatra (BiH).

Selektor programa Ermin Sijamija istaknuo je na današnjoj konferenciji za medije da ideja za organiziranje Festivala postoji već duže vrijeme, ali je tek sada realizirana. Pokretanje ovog festivalskog događaja nazvao je hrabrim činom, imajući u vidu istaknute teatarske kuće koje će u njemu učestvovati, a da pri tom organizatori iza sebe nemaju nikakav čvrst oslonac, neku matičnu kuću ili stalni izvor prihoda.

– Želimo da Festival bude uvršten u festivalsku kartu respektabilnih regionalnih događaja. Sve bolje pozorišne kuće su predložile svoje predstave, što je neobično jer je riječ o prvom festivalskom izdanju. Prvobitno se prijavilo 20 pozorišta sa 33 predstave, te smo bili na slatkim mukama pri izboru – kazao je on.

Pri odabiru predstava, naveo je, vodio se kriterijem dobre glumačke igre i kvaliteta predstave u cjelini. U programu su se u konačnici našle komedije koje su na redovnom repertoaru datih pozorišta, ali je najavio da će već u idućem festivalskom izdanju selekcija biti samo na novijim predstavama nastalim tokom godine.

Podvukao je i da je predstava koja otvara Festival “Ustav Republike Hrvatske” prije nekoliko mjeseci premijerno izvedena u Zagrebu, kao i da će na sarajevskoj sceni prvi put gostovati Teatar Komedija Skoplje.

Okrugle stolove koji će pratiti svaku izvedbu predstave najavio je njihov voditelj – profesor, dramaturg i pisac Almir Imširević, ustvrdivši da je bio prilično skeptičan kada je bio pozvan da učestuje na Festivalu, posebno jer je u pitanju komedija, ali da je bio prijatno iznenađen nakon što je vidio listu pozorišnih kuća koje će se predstaviti sarajevskoj publici.

– Okrugli stolovi će biti odlična prilika da se sretnemo sa ljudima i razgovaramo. Ovi skupovi nisu za prepadanje publike teorijskim raspravama, već će to biti lijepa prilika za razgovor sa svim tim ljudima iz drugih gradova koji će doći na Festival – naglasio je.

Takmičarski žiri čine glumica Tatjana Šojić, glumac i profesor na Akademiji scenskih umjetnosti Alen Murtović i glumica Amra Kapidžić.

Sve predstave i prateći program Festivala bit će održani u Bosanskom kulturnom centru (BKC), kao i završna ceremonija te dodjela nagrada posljednje festivalske večeri.

Festival će u takmičarskom dijelu programa zatvoriti predstava “Celo telo tu me boli” reditelja Nikole Pejakovića u izvedbi banjalučkog Gradskog pozorišta Jazavac.

U muzičkom dijelu programa nastupit će bendovi Karne, Pochko & New Primitives, Rambo Amadeus, Alen Lemešević, DJ Boris Šiber, Peretrojka – Zoster, DJ Zlijay, The Babe Barbarella i Dvadesetorica.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com