Datum: 05-04-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

„IKRE 2019“: Promovirane „Arabeske na vodi“ Hadžema Hajdarevića

aaaaahadzem

U kalesijskoj Gradskoj biblioteci, u okviru Kulturne manifestacije „IKRE 2019“, održana je promocija knjige „Arabeske od vode (Rubaije)“, Hadžema Hajdarevića, pjesnika, esejiste, književnika i predsjednika Društva pisaca BiH. Osim autora, o knjizi su govorili još i doc. dr. Elvir Musić i Mehmed Đedović, predsjednik Društva pisaca TK.

Đedović je kazao da je i ovom knjigom Hadžem Hajdarević pokazao da se radi o vrsnom i svestranom književniku.

– Rubaije je pisao i Safve-beg Bašagić, ali slobodno možemo reći da je tek sa Hadžemom Hajdarevićem rabaija našla svoje mjesto u bosanskohercegovačkoj književnosti, kazao je Elvir Musić.

arabeske1

Hadežm Hajdarević je rekao da je do sada objavio 30-ak knjiga, ali da je najveću radost pisanja osjetio i doživio dok je pisao rubaije. Nagovijestio je da bi do kraja godine trebale biti objavljene još dvije njegove knjige, zbirka soneta i zbirka pjesama za djecu.

U zbirci rubaija – Arabeske od vode, sadržano je deset ciklusa, po četrdeset pjesama, a ciklusi su: Jezik, Ljubav, Adem i Hava, Grijesi, Vrt, Putovanja, Voda, Vjera, Život, Poezija.

Organizator manifestacije „IKRE 2019“ je JU BKC „Alija Izetbegovioć“ Kalesija, a suorganizator je BZK Preporod Kalesija. Manifestaciju su podržali Općina Kalesija, Fondacija za izdavaštvo, Fondacija za bibliotečku djelatnost i Ministarstvo za kulturu, sport i mlade Vlade TK.

hadzem2

hadzem3

hadzem4

hadzem5

hadzempublika

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com