Datum: 28-01-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

Gradska biblioteka Kalesija: Knjiga sedmice "Malo čudo" Mehmed Đedović

Gradska biblioteka vam predlaže da pročitate knjigu “Malo čudo” autora Mehmeda Đedovića.

Mehmed Đedović je bosanskohercegovački umjetnik, rođen je 10. januara 1971. godine u Kalesiji. Piše prozu, poeziju, knjige za djecu, književnu kritiku , esejistiku i novinske tekstove. Zastupljen je u školskom programu i udžbenicima, a njegova djela su prevođena na albanski, makedonski, francuski, engleski i njemački. Urednik je i recenzent brojnih knjiga sa područja bivše Jugoslavije, a dobitnik je i niza nagrada za književni rad. Član je Društva pisaca Bosne i Hercegovine.

Knjigu Malo čudo recenzirao je Zejćir Hasić, a on ističe da Đedović u svakoj od priča koje u Malom čudu donosi pokazuje da je vrstan pripovjedač, sa prepoznatljivim stilom, sa samo njemu svojstvenim načinom pričanja priče. Osnovna odlika je jednostavnost kazivanja. Tako da svaku njegovu priču, nakon isčitavanja, možemo s lakoćom prepričati, prijatelju, poznaniku…

– I još nešto. To je proza veoma čvrste i logične fabule, sa dramskim nabojem, tako da plijeni pažnju čitaoca od prvog do zadnjeg retka. Iz svake te priče mogao bi se izvesti roman, jer se one mogu posmatrati i kao skice za ovu književnu tvorevinu, kaže Hasić te dodaje da je Đedović majstor dijaloške forme u što se možemo uvjeriti u mnogim pričama.

Đedović njeguje lijepu, kratku, jednostavnu i jasnu rečenicu, a ta kratka i jasna rečenica priču čini čitljivom i pitkom.

Knjiga je podijeljena u tri cjeline (Malo čudo, Crveni vjetar, I to će proći), čini je dvedeset pet priča, pripovjedaka.

Autorski interes za historijom i prošloću je tek toliki da iz nje može izvući dobru priču, što se dogodilo sa pričom Šaptači Irine Kantakuzen, sjajnom pričom o Prokletoj Jerini.

Drži ga i to neko malo čudo iz kojega ovaj autor izvuče maksimalni učinak. Navuče čitaoce  na priče o žabama, crvenim vjetrovima i slično…

Nije zgoreg spomenti ni priču Srce fazana, u kojoj je uspio na potpuno drugi način izvagati dobro i zlo u ljudima.

O svakoj od Đedovićevih priča u knjizi Malo čudo bi se dalo govoriti ponaosob.

Za svoje pisanje on je nagrađivan prestižnim književnim nagradama, priče su mu prevođene, snimljene kao radio drame, i što je najbitnije vrlo rado se čitaju, a knjige je moguće pronaći i u bibliotekama širom svijeta.

Idejno riješenje za naslovnu stranu uradio je slikar Mirza Latifović.

Knjigu možete pronaći u Gradskoj biblioteci Kalesija. Članarina u našoj biblioteci košta samo 10 KM.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com