Datum: 05-04-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

FOTO/Povelja Kulina Bana čitana građanima na ulicama Kalesije

kulin12

Kulin Ban jučer, u četvrtak, 29, avgista, čitao je svoju povelju na kalesijskim ulicama. Umjesto dubrovačkim trgovcima, čitao ju je trgovcima koji su se jučer zatekli na tržnici. Lik Kulina Bana „oživio je“ akademski glumac Nermin Hodžić, koji je obučen u odjeću iz vremena srednjovjekovne Bosne, sa štitom i mačem u ruci i krunom na glavi, šetao kalesijskim ulicama i građanima čitao Povelju Kulina Bana. Na ovaj način počela je ovogodišnja manifestacija „Dani Povelje 2019“, kojom JU Bosanski kulturni centar „Alija Izetbegović“ Kalesija, u saradnji sa BZK „Preporod“ Kalesija, obilježavanja 29. avgusta, dana kada je 1189. godine napisana Povelja Kulina Bana, prvi pisani spomenik na bosanskom jeziku.

kulin2

Također, u galerijskom prostoru BKC-a, otvorena i tematska izložba „Ja, ban bosanski Kulin“. Autorica izložbe je Elma Hašimbegović,  muzejska savjetnica i direktorica Historijskog muzeja BiH. O značaju Povelje govorio je historičar Damir Bošnjaković. Izložba, koju je otvorila Hata Mujčinović – Turić, pomoćnica općinskog načelnika, bit će postavljena tokom narednih 20 dana.

kulin8

– Moramo čuvati sjećanje na ovaj dan. Vrlo je važno da će i učenici moći da posjete izložbu i na taj način nauče ko je bio Kulin Ban i da je Bosna i prije 830 godin bila uređena država, Inače, Kalesija je prva u poslijeratnoj BiH, manifestacijom „Dani Povelje“,  počela da obilježava ovaj jedan od najznačajnijih datuma u povijesti Bosne, kazao je Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporod Kalesija.

U okviru programa manifestacije početkom septembra bit će prikazan i dokumentarni filna „NANA FATA – BOSANSKA HERIONA“.

izlozbakulin1

izlozbakulin2

kilin3

kuklin6

kulin

kulin1

kulin2

kulin3

kulin4

kulin5

kulin9

kulin10

kulin11

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com