Datum: 05-04-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

Ešićevi stihovi vratili nas u djetinjstvo: Predstavljena izabrana djela u BKC

U BKC “Alija Izetbegović” Kalesija sinoć je otvorena 25. kulturna manifestacija “Ikre”. Manifestacija je počela druženjem sa poznatim bh. piscem za djecu, Šimom Ešićem. Čovjekom sa čijim su knjigama i lektirama odrastale generacije. “Vezena torbica”, “Prva ljubav treći put”, “Kako se crta sunce”, “Izmislionica u selu Pričevac”” Olovka pustolovka” i
“Die erste Liebe zum dritten Mal”, neka su od njegovih djela, koja su sinoć predstavljena kalesijkoj publici.

Ujedno je obilježena i 50. godišnjica umjetničkog stvaralaštva. Bogat književni opus ovog pisca oduševio je publiku, vratio nas u djetinjstvo, dočaravajući na način jednog djeteta, kakav se još uvijek krije u njemu.

“U dječijem piscu ako ne živi to dijete, onda ne živi ni njegova literatura i onda nema iskrenosti u onome čime se on obraća djetetu. Nema te sinergije, poveznice koja je važna da bi dijete voljelo literaturu koja je napisana za njega i da bi bila primjerena duhovnom stanju djeteta. Ta iskrenost, dobrota mora biti sadržana u svim djelima koja su namijenjena za djecu, a njih može pisati samo ko je takav i u prirodi i iskren”, kazao je Ešić.

Ove godine Ešić obilježava 50. godina umjetničkog rada, iza njega su godine pisanja, lijepih trenutaka, ljubavi koju nesebično dijeli sa najmlađim. Prisjetio se i prve knjige koju je napisao, prve pjesme posvećene djevojčici iz razreda. Ona mu je bila inspiracija i nadahnuće da svoja osjećanja i riječi koje je duboko u sebi čuvao zapiše na papir.

Prva knjiga izašla je 1969. godine “Zdravica na kraju djetinjstva”. Tada je imao 15. godina i prvi je najmlađi pisac koji je psotao član Društva pisaca BiH. Prisjetio se i svog djetinjstva i odrastanja u rodnom kraju.

“Odrastao sam u višečlanoj porodici u kojoj nije bilo svega materijanog, u kući u kojoj je otac bio rudar pa uz tu mjesečnu plaću kada dobije donese svima nama po čokoladu. Brojeći te čokolade, brojali su se mjeseci našeg odrastanja”, prisjeća se Ešić.

Predstavljanje svojih izabranih djela Ešić će završiti u mjestu odakle je sve i počelo u OŠ “Kiseljak”. Sjest će ponovo u školske klupe, ali ovaj put će predstaviti svoj dugogodišnji rad i time završiti obilježavanje godišnjice.

Na pitanje kakvi su Kalesijci ljudi Ešić je rekao:

“Sjajni. Posebno bi izdvojio iskrenost kod njih, kada ti kažu nešto oni se drže toga.”

Osim književnog susreta sa Šimom Ešićem, predviđeno je još nekoliko značajnih kulturnih događaja tokom oktobra i novembra u okviru manifestacije.

Kulturna manifestacija „IKRE“ je jedna od najznačajnjih kulturnih manifestacija na području Tuzlanskog kantona. Manifestaciju „Ikre“ pokrenuo je kalesijski „Preporod“ u oktobru 1996. godine. Bilo je to prvo obilježavanje Mjeseca knjige u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini. Kasnije su se u organizaciju ove manifestacije uključili Gradska biblioteka i JU BKC „Aija Izetbegović“ Kalesija.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com