Datum: 05-04-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

„Dani dijaspore 2019“: Pjevalo se, igralo se, a golova bilo ko kiše

I ove godine JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija i BZK Preporod Kalesija organizirali su manifestaciju „Dani dijaspore 2019“.

– Cilj nam je bio da dijaspori ponudimo nekoliko kulturnih, zabavnih i sportskih sadrzaja, kako bi što ugodnije proveli odmor u Kalesiji, kazao je Nermin Bukvar, predsjednik BZK Preporrod.

hal1

Manifestacija, koju je otvorila otvorila Hata Mujčinoviće, počela je programom „U susret dijaspori“ tokom kojeg su nastupili članovi GKUD „Halisije“ iz Kalesije i izvođač sevdalinki Esad Hodžić. Prisutna publlika bila je oduševljena igrama i pjesmama. Hodžić je, osim sevdalinkama, publliku zadivio i kazivanjem monologa iz „Derviša i smrti“.

knjizevno vece

Bogat program bio je i u ponedjeljak, 30. decembra. Prvo je u kalesijskoj biblioteci održano „Književno veče sa kalesijskim književnicima“. Svoje stihove i o svom književnom radu govorili su Fajko Kadrić, Mehmed Đedović, Azir Šabić, Fahrudin Sinanović, Hasan Paloš, Edima Džinić Efendić, Muhamed Omerović, Suad Bešlić, Huso Avdić i Seid Aščić.

zvijezde

Glavni dio manifestacije „Dani dijaspore 2019“ bila je revijalna utakmica BH. ZVIJEZDE – Kalesija. Za BH. ZVIJEZDE su nastupili reprezentativci Eldar Ćivić i Jasmin Mešanović, Ševkija Resić (Sarajevo), Muharem Ćivić (Velež), kik-bokser Huso Turić, Semir Mujanović, Nedim Selimović i Fahrudin Sinanović… Protiv njih su igrale tri selekcije: kalesijski biznismeni, kalesijska dijaspora i selekcija novinara, koju su sa klupe vodili novinari Emir Delić i Sinan Sinanović i trener Zlatan Nalić. Rezultat niko i ne pamti jer je golova bilo ko kiše. Publika je uživala u atraktivnim potezima braće Ćivić, Mešanovića i Resića. Prije ove revijalne utakmice odigran je malonogometni turnir za dječake mlađe od 10 godina. Učestvovale su ekipe Miljanovaca, Sloge i Bosne. Pobijedila je ekipa Miljanovaca.

izlozba

Manifestacija „Dani dijaspore“ okončana je u utorak Izložbom slika kalesijskih likovnih umjetnik, koju je otvorio Adil Mešanović, poznati bh. slikar.  Na izložbi, koja će biti postavljena i narednih 10 dana, izložene su slike kalesijskih slikara: Mehmedalije Mehmedovića, Adila Mešanovića, Sejfulaha Imamovića, Admire Ramić, Muhameda Džananovića, Mirsada Pezića, Arele Tubić, Amira Muminovića, Dževada Hamzića…

Pokrovitelji manifestacije su Općina Kalesija i općinski načelnik Sead Džafić.

civici zvijezde1 zvijezde2 zvijezde3 zvijezde4

hal hal1 hal2 hal3 hal4

izl izl3 knjizevno vece1

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com