Datum: 28-01-2020
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

BKC: U utorak, u 19,00 sati, premijera prvog bh. dokumentarno-igranog filma rađenog u tehnici VR 360 Video „Devet disidenata“ – o progonjenim bošnjačkim književnicima

http://kalesijske-novine.com/wp-content/uploads/2019/06/film.jpg

U utorak, 18.06.2019. godine, u Bosanskom kulturnom centru „Alija Izetbegović u Kalesiji, bit će održana premijera prvog bosanskohercegovačkog kratkog igrano-dokumentarnog filma, rađenog u tehnici VR 360 Video, pod naslovom „Devet disidenata“, koji je posvećen bošnjačkim književnicima koji su hapšeni od strane komunističkog režima. (Riječ je o Edhemu Mulabdiću, Ahmedu Muradbegoviću, Aliji Nametku, Rešadu Kadiću, Enveru Čolakoviću i Safetu Kafedžiću, koji su hapšeni odmah nakon Drugog svjetskog rata, te o Muhamedu Kondžiću, Malihi Salihbegović i Muberi Mujagić, koji su stradali 70-tih i 80-tih godina.)

Film potpisuju Selma Rizvić kao producent, Ahmed Imamović kao reditelj, i Fatmir Alispahić kao scenarista. Muziku i mix zvuka uradio je Adnan Mušanović, snimatelj je Bojan Mijatović, a u filmu, pored scenariste Fatmira Alispahića, akademskog glumca Nermina Hodžića i slikara Fikreta JahićaVršanina, igra i ekipa kalesijskih naturščika: Mešan Brđanović, Ibro Tubić – Cicko, Mehmed Islamović, Zajim Imamović, Mujo Dukić, Muharem Mustafić, Hajrudin Majdančić.

Projekat je realiziran u sklopu projekta DISSIDENeT Elektrotehničkog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, uz podršku Ministarstva civilnih poslova BiH, a dio je evropskog konzorcija za obilježavanje 30. godišnjice rušenja Berlinskog zida i pada komunizma u Evropi (CA COST Action CA16213 New Exploratory Phase in Research on East European Cultures of Dissent, 2017-2021).

Film je snimljen u Kalesiji, uz partnetrstvo JU BKC „Alija Izetbegović“ Kalesija, uz učešće Općine Kalesija i Neon televizije, u čemu su nesebičnu podršku pružili općinski načelnik Sead Džafić, te Fikret Suljkanović, Fahrudin Sinanović i Ahmet Fazlić.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com