Datum: 15-12-2019
JU BKC "Alija Izetbegović"     Trg šehida br. 11     035 631 881

BKC: U srijedu, u 17,00 sati, premijera filma o Abdulahu Kovačeviću

Dana 15. januara 1992. godine u Vražićima kod Čelića ukopan je magistar ekonomskih nauka, predsjedniku MBO Bijeljine, prvi šehid sjeveroistočne Bosne. Rezervisti JNA oteli su ga 29. novembra 1991. godine. Potraga policije iz Lopara, Tuzle i Sarajeva nije urodila plodom, a njegov nestanak izazvao je proteste u Vražićima, Čeliću te ispred zgrade Općine Lopare. Kovačevićevo tijelo pronađeno je 6. januara 1992. godine na brdu Žunovo nedaleko od Vražića.

Povodom 9. januara – Dana početka genocida nad Bošnjacima, u sali JU BKC “Alija Izetbegović” Kalesija, u srijedu, u 17,00 sati, bit će upriličena premijera dokumentarnog filma o Abdulahu Kovačeviću. Film je rađen u produkciji NEON Televizije.

Udruženje “KORAK” će i ovoga puta nagraditi nekoliko posjetilaca.

abdulah plakat

Ovaj datum (9.januar) se već nekoliko godina obilježava kao Dan početka genocida nad Bošnjacima jer je na isti datum osnovana „Republika srpska“ za koju je i Međunarodni sud za ratne zločine u Hagu utvrdio da su njene institucije, vojska i policija, učestvovale u činjenju genocida nad Bošnjacima. Organizatori, pozivaju prije svega Kalesijce da daju svoj doprinos u obilježavanju dana kada je počeo genocid nad Bošnjacima kako ne bismo zaboravili ono što nam se dešavalo u proteklom ratu.

Abdulah Kovačević rođen je 3. maja 1954. godine. Sin je Avde i Aiše Kovačević. Osnovnu školu završio je u Vražićima, a srednju u Brčkom. Diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Subotici, postdiplomski studij završio je u Ljubljani, a na Beogradskom univerzitetu pripremao je doktorsku disertaciju. Poznato je da je s profesorima u Beogradu došao u sukob zbog nacionalnog imena Bošnjak. Objavio je pedeset naučnih radova iz oblasti ekonomije, a svoje osvrte na predratnu političku situaciju objavljivao je u mnogim novinama. Za života je objavio zbirku poezije pod naslovom “Zlatne kiše”, a posthumno je objavljena njegova zbirka poezije “Bosnoljublje”.

Aktuelnosti
Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com